Från ett läger till ett annat

Posted on november 3, 2015 in Okategoriserade

Natten till i dag spenderade vi i ett flyktingläger i den lilla staden Opatovac på gränsen mellan Kroatien och Serbien. Det var hårt tryck från början, med många människor som anlände till lägret på samma gång. Vi kunde snabbt få tillgång till lägret som volontärer med lite tur och stod inom kort och delade ut filtar och kläder till dem som anlände. Det var kallt och viktigt att verkligen ge dem en filt, då många inte visste hur kallt det skulle bli under natten.

Lägret var hårt bevakat av Kroatisk polis som i stunder kunde vara väldigt aggressiva. Att öppet fotografera fanns inte ens på tal. Pressen har sällan tillgång till lägren. Tog några bilder med min lilla kamera, alltid noga med att ingen skulle se.

Klockan fyra mattades strömmen av och vid femsnåret gick vi och la oss i bilen för några timmars kylig sömn. Tanken slåg en att om jag fryser så mycket, trots bra kläder och en bra sovsäck, vad gör då människorna i lägret med den tunna filten vi gav dem. Lägrets ska tömmas och nya flyktingar ska i framtiden åka tåg till ett läger i staden Slavonski Brod, en dryg timme bort, innan de senare tas till den slovenska gränsen. Det lägret ska enligt rykten vara bättre, med uppvärmda tält och större utrymmen. Vi får väl hoppas att det stämmer.

opatovac_camp02 opatovac1

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.